Regelmaat

Regelmatig eten is en blijft een basisregel wanneer je aan je gewicht wil werken. Hieronder verstaan we 3 hoofdmaaltijden, waarvan 1 warme maaltijd en 3 tussendoortjes. Dit omwille van het stimuleren van de verbranding. Daarnaast beperk je ook de calorie-inname en het volume bij de hoofdmaaltijden wanneer je voor een systeem met 6 maaltijden kiest.  

  • Ontbijt  

De dag moet starten met een goed ontbijt, bij voorkeur met boterhammen, havermout of ongesuikerde muesli. Het is belangrijk dat steeds voor de zogenaamde trage suikers gekozen wordt (zie eerder). Dit in combinatie met een proteïnebron (mager zuivelproduct of beleg) en eventueel een stuk fruit. Het beste tijdstip om een ontbijt te nemen is binnen het uur na ontwaken. Wanneer je dus op een later tijdstip ontbijt, sla je de energie gewoon op in plaats van deze te verbranden.  

  • Tweede broodmaaltijd 

Afhankelijk van wanneer een warme maaltijd genomen wordt, kan ’s middags ofwel ’s avonds de tweede broodmaaltijd gegeten worden. Deze kan bestaan uit opnieuw boterhammen met beleg en groenten, maar een slaatje met koude aardappelen/pasta/rijst/quinoa/… en kip/kaas/ei/vis kan evengoed. Het is belangrijk dat steeds de 3 groepen gecombineerd worden: koolhydraten + groenten + vlees/vis/ei. 

  • Warme maaltijd 

Hier geldt net hetzelfde principe als de tweede broodmaaltijd: combineer altijd koolhydraten met groenten en een stuk vlees of vis. De ideale bordverhouding is: 

-½ bord groenten 

-¼ bord gekookte aardappelen, rijst of pasta 

-¼ bord mager vlees/vis/vegetarisch 

-1 eetlepel vloeibaar bereidingsvet (olie/vloeibare margarine) per persoon ter bereiding van de complete warme maaltijd 

Probeer het te beperken tot één bord. Mocht je nog honger hebben, mogen nog steeds extra groenten opgeschept worden. 

  • Tussendoortjes 

Een goed tussendoortje bestaat uit 100-150 kcal. Dit kunnen dus fruit, zuivel of groenten zijn. Ideaal zou zijn om 2 stukken fruit en 1 mager ongesuikerd zuivelproduct tussendoor te eten en een tweede zuivelproduct te eten als dessert bij het ontbijt of de tweede broodmaaltijd.  

 

Terug naar overzicht