Pompoenpannenkoeken
Wie herfst zegt, noemt in één adem pompoen. Deze seizoensgroente kan je ook verwerken in pannenkoeken, hierdoor maak je het klassieke recept een stuk gezonder. Het is meteen ook een ideale manier om extra groenten te eten.
Ingrediënten (voor +/- 5-6 pannenkoeken) :
- 100 g pompoen
- 70 g speltmeel
- 100 ml halfvolle melk
- 1 ei
- 1 eetlepel speculooskruiden
- een snuifje zout
- 1 eetlepel koolzaadolie
Bereidingswijze:
Schil de pompoen, snijd in blokjes en laat ongeveer 10 minuten gaar koken. Voeg ondertussen het speltmeel, de melk, het ei en de kruiden samen. Mix tot een glad mengsel. Eens de pompoenstukjes voldoende gaar zijn, pureer ze dan en voeg toe aan het pannenkoekendeeg. Mix het geheel. Verwarm tenslotte een kleine hoeveelheid olie in een pan en bak de pannenkoeken gaar.
Voedingswaarde (1 pannenkoek: +/- 55g):
Energie | 80 kcal |
Eiwitten | 3,3 g |
Vetten | 3,1 g |
waarvan verzadigd | 0,6 g |
Koolhydraten | 9,2 g |
waarvan suikers | 1,2 g |
Vezels | 0,6 g |
Natrium | 45 mg |
Variatiemogelijkheden/tips:
Kies bij voorkeur meel i.p.v. bloem. Meelsoorten zijn in vergelijking met bloem minder bewerkt en bevatten meer vezels, B-vitamines en mineralen.
Je kan er ook voor kiezen om plantaardige melk te gebruiken (bv. sojamelk).
Naast speculooskruiden is het ook een optie om een snuifje kaneel en/of kurkuma toe te voegen.
Serveertip: magere platte kaas met stukjes vers fruit en fijngehakte pecannootjes.
Smakelijk!