Lamshamburger met pastinaakfrietjes
Hamburgers met frietjes hoeven niet perse ongezond te zijn, bij onderstaand recept mag je schuldgevoel achterwege blijven.
Ingrediënten (voor 1 persoon)
Voor de lamshamburger:
- 1 aubergine
- 100 g lamsgehakt, rauw
- Eiwit van ½ ei
- 1 afgestreken eetlepel paneermeel
- 125 g magere platte kaas of Griekse yoghurt 0% vet
- ¼ komkommer
- ¼ teentje knoflook
- ½ eetlepel fijngesnipperde verse dille
- 1 eetlepel fijngesnipperde verse peterselie
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 snuifje peper en zout
Voor de pastinaakfrietjes:
- 1 pastinaak (+/- 150g)
- ½ eetlepel olijfolie
- 1 snuifje gedroogde tijm
Bereidingswijze:
Voor de lamshamburger:
Snijd de aubergine in plakken van +/- 2 cm dik. De aubergine vervangt het hamburgerbroodje.
Meng het lamsgehakt met het eiwit en het paneermeel. Kruid met verse peterselie, peper en zout.
Maak een burger die ongeveer even groot is als de aubergineplakken.
Als saus kiezen we voor tzatziki. Rasp de komkommer fijn. Meng de komkommer, platte kaas, olijfolie en knoflook en breng op smaak met verse dille, peper en zout.
Gril de aubergines en de burgers. Voor het grillen van de aubergines kan er indien nodig een kleine hoeveelheid olijfolie gebruikt worden.
Leg het lamsgehakt en de tzatziki tussen de aubergineplakken. Gebruik een tandenstoker om de burger samen te houden.
Indien gewenst kan er ook extra rauwkost (rode ui, sla, komkommer, tomaat,…) aan de burger toegevoegd worden.
Voor de pastinaakfrietjes:
Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de pastinaak en snijd vervolgens in frietjes.
Doe de frietjes van pastinaak op een bakplaat met de olijfolie en tijm en meng goed.
Bak ongeveer 30 minuten in de oven. Roer geregeld zodanig dat de frietjes niet aanbakken.
De frietjes kunnen ook gebakken worden in een airfryer.
Voedingswaarde per portie
Energie | 664 kcal / 2777kJ |
Eiwitten | 31,5 g |
Vetten | 41,9 g |
waarvan verzadigd | 14,8 g |
Cholesterol | 0 mg |
Koolhydraten | 34,8 g |
waarvan suikers | 18,3 g |
Voedingsvezels | 10,2 g |
Natrium | 704 mg |
Smakelijk!