Volkoren speculaas

De Sint was weer in het land! Al wie braaf was, kreeg hopelijk wat lekkers. In de blogpost rond thema Sinterklaas kan je in detail zien wat de aanbreng is van de populairste lekkernijen. Ik koos ervoor om eens zelf speculoos te maken, heerlijk winters!

Ingrediënten voor 12 koekjes

  • 200g volkorenmeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 50g rietsuiker met Stevia (Pure Via)
  • 1.5 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • 2 eetlepels vers sinaasappelsap
  • 100g koude vloeibare margarine

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175°C. Leg een vel bakpapier of siliconen bakmat op een bakplaat. Meng het volkorenmeel met het bakpoeder, rietsuiker en speculaaskruiden. Rasp de benodigde hoeveelheid van de sinaasappelschil en pers vervolgens de helft van een appelsien uit. Meng de sinaasappelrasp en het sap bij het meelmengsel. Voeg ten slotte de vloeibare margarine toe. Kneed alles tot een samenhangend geheel en rol uit aan de hand van een deegrol. Steek uit het deeg leuke vormpjes uit en laat 20-30 minuten bakken in het midden van de oven.

 

Energieaanbreng per koek

Energie 113 kcal
Eiwitten 2.1 g
Vetten 6.4 g
waarvan verzadigd 0.87 g
cholesterol 0 mg
Koolhydraten 10.9 g
waarvan suiker 1.3 g
Voedingsvezels 1.7 g
Natrium 18 mg

Inspiratiebron

recept aangepast via: www.voedingscentrum.nl

Opmerkingen

Het originele recept maakte gebruik van bruine suiker. Om de bruine kleur zo goed mogelijk te behouden, gebruikte ik rietsuiker met stevia (50% minder suiker). Door het gebruik van het meel en de speculooskruiden, zijn de koekjes goed van kleur en zou 100% zoetstof (stevia, sucralose, tagatesse,...) ook moeten lukken.

Terug naar overzicht