Suiker en suikervervangers

  • Energieleverend en invloed op de bloedsuiker 

Glucose en fructose leveren 4 kcal/g. Tot deze groep behoren de klassieke suikers: witte suiker (kristal- en poedersuiker), bruine suiker, rietsuiker…. Daarnaast wordt fructose vaak gebruikt als zoetmiddel in diabetesproducten. Fructose moet echter eerst door de lever omgezet worden naar glucose (vandaar de latere stijging van het bloedsuikergehalte) en hierbij worden vetten aangemaakt in de lever. Vandaar dat we deze producten niet aanraden! Ook honing, ahornsiroop, agavesiroop… vallen onder deze groep en zijn dus niet bevorderlijk als u gewicht moet verliezen. 

  • Minder energieleverend en beperkte invloed op bloedsuiker 

Dit zijn de zogenaamde suikeralcoholen ofwel polyolen (zoetstoffen die eindigen op –tol) en tagatose. Deze leveren 2,4 kcal/g en hebben een lichtere zoetkracht dan suiker. Nadeel is dat een overmaat aan deze stoffen een laxerend effect kan hebben. Indien de polyolen op de verpakking vermeld worden in de voedingswaardetabel, moeten deze afgetrokken worden van het totaal aantal koolhydraten. Vb. op een verpakking choco staat per 100 g: 53 g koolhydraten, waarvan 44 g polyolen. 53-44 = 9 g mee te tellen koolhydraten. 

  • Geen energieleverend en geen invloed op de bloedsuiker 

Onder de intensieve zoetstoffen vallen aspartaam, acesulfaam K, saccharine, sucralose, cyclamaat en stevia. Door de hoge zoetkracht hebben we er maar weinig van nodig waardoor de calorische aanbreng te verwaarlozen is. Deze producten zijn niet kankerverwekkend, maar men mag uiteraard niet overdrijven. Men zou al liters light frisdrank moeten drinken vooraleer het product schadelijk zou kunnen zijn. Producten met stevia worden vaak gecombineerd met klassieke suiker, dit komt omdat men sneller aan de maximaal toegelaten norm van stevia zit dan voorbeeld voor aspartaam. Indien u op uw gewicht moet letten of u hebt diabetes, is deze groep suikervervangers aan te raden.  

Het is steeds belangrijk om goed te verpakkingen te lezen. Suiker wordt helaas erg vaak toegevoegd in allerlei producten, ook in diegene waarvan je het niet meteen zou verwachten. Hieronder een overzicht van andere benamingen voor suiker: 

Sucrose, sacharose, gluciden, zetmeel, kristalsuiker, rietsuiker, bruine suiker, vanillesuiker, glucosestroop, fructose, glucose, melksuiker (oftewel lactose), druivensuiker, dextrose, maltodextrine, maltose, galactose, honing, glucosestroop, fructosestroop, ahornsiroop, agavesiroop, invertsuiker. 

  • Lightproducten 

Gezond eten is de laatste jaren big business. Fabrikanten gaan hier maar al te graag op in, maar helaas wordt de consument vaak bedrogen door foutieve of misleidende claims op de verpakking. Hoewel het niet altijd een leuke bezigheid is, is het wel belangrijk om goed de verpakking te controleren als u aan uw gezondheid wil werken. Houd in het achterhoofd dat fabrikanten erg slim omgaan met de strenge criteria voor een slogan. Zit er minder vet in, zal dit gecompenseerd worden door zout of suiker in de plaats toe te voegen en omgekeerd. De term light betekent 30% minder suiker OF vet OF zout OF alcohol. Zo zullen vb. light kazen en chips wel een verminderd vetgehalte kennen, maar dan weer meer zout bevatten in vergelijking met het originele product. Waar ‘suikervrij’ staat op de verpakking van koekjes of confituur wil dit eigenlijk zeggen ‘zonder toegevoegde suikers’, vermits je geen koekjes kan maken zonder bloem en geen confituur zonder fruit (wat van nature suiker bevat). Wanneer zoetstoffen volledig in de plaats komen van suiker, zijn dit echter wel betrouwbare producten. Laat je dus niet vangen bij ‘magere’ producten, deze zullen vaak bomvol suiker zitten. Uitzondering zijn de 0% producten, deze zijn quasi altijd vetarm én vrij van toegevoegde suikers. 

Bepaalde lightproducten hebben dus zeker wel een plaats binnen een gezonde voeding, maar het is niet de bedoeling dat je hier meer van gaat eten dan van het originele product. Ten slotte geven we ook het koopkaartje mee. Wanneer je volgens onderstaande manier etiketten leest, zul je juist geïnformeerd zijn en is light ook effectief light. 

 

Per 100 gram of ml 

ConfituurMax. 180 kcal 

BasisdrankenMax. 5 kcal 

Kant –en klare soepMax. 25 kcal 

VleeswarenMax. 10 g vet 

Bereidingsvet Max. 1/3 verzadigd vet 

Yoghurt/puddingMax. 65 kcal 

YoghurtdrinkMax. 60 kcal 

Vinaigrette/dressingMax. 30 g vet 

RoomMax. 20 g vet 

Geraspte + vaste kaasMax. 18 g vet (of max. 30+) 

SmeerkaasMax. 12 g vet 

SmeervetMax. 25-30 g vet 

Platte kaas/kwarkMax. 70 kcal 

Terug naar overzicht