Asperges op z'n Vlaams met ovenaardappelen

Vanaf april is het weer aspergetijd. Het werd hoog tijd dat ik daar iets mee deed!

Ik ging voor de klassieker op z'n Vlaams, lekker veggie. Zonder geklaarde boter, niet alleen omdat het veel calorieën bevat, maar omdat ik het oprecht niet lekker vind en de pure smaken prefereer.

Benodigdheden per persoon

  • 7 asperges
  • 150g aardappelen (dit kunnen gewone of krielaardappelen zijn)
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel olie naar keuze
  • peterselie
  • peper en zout

Bereidingswijze

Werk je met een klassieke oven: verwarm deze voor op 200°C. Hou er rekening mee dat de aardappelen dan 40 minuten in de oven moeten, in de airfryer (ook bakken op 200°C) is voorverwarmen niet nodig en is de bereidingstijd veel korter.

Zet 3 potten met gezouten water op het vuur: een voor de asperges, een voor de aardappelen en een voor de eieren. Spoel de asperges en schil deze. De puntjes hoef je niet te schillen. Breek het uiteinde af, zo zie je meteen of ze voldoende goed geschild zijn. Indien je voor de klassieke aardappel ging: schil de aardappelen en snijd deze in halve maantjes. Kook de aardappelen, asperges en eieren gaar. Voor de eieren kan je kiezen, ga je voor een zacht gekookt ei, dan kan je de lopende dooier als 'saus' gebruiken. Je kan uiteraard ook voor een medium of hard gekookt ei kiezen.

Voor wie met een klassieke oven werkt: doe de gekookte aardappelpartjes in een ovenschaal. Strijk aan de hand van een borsteltje de olie over de aardappelen en kruid deze af met mediterrane kruiden zoals rozemarijn en tijm. De aardappelen moeten 40 minuten in de oven en halverwege eens opschudden.

Voor wie met de airfryer werkt: strijk met een borsteltje de olie over de aardappelen en kruid de gekookte aardappelpartjes af met mediterrane kruiden. Bak ze ongeveer 13 minuten in de airfryer en schud halverwege eens op.

Spoel de peterselie en hak deze fijn. Spoel de gekookte eieren in de pel even onder koud water vooraleer deze te pellen. Prak de eieren, samen met de peterselie door elkaar en kruid het mengsel af met peper en zout. Laat de asperges goed uitlekken vooraleer te dresseren. Doe bovenop de asperges het eiermengsel en serveer met de aardappelpartjes.

 

Energieaanbreng per portie

Energie 412 kcal
Eiwitten 20.2g
Vetten 22g
waarvan verzadigd 5.2g
cholesterol 352 mg
Koolhydraten 30.2 g
waarvan suiker 2.5 g
Voedingsvezels 6.5 g
Natrium 151 mg

 

Terug naar overzicht