Maagballon met water

Procedure  

De gastro-enteroloog brengt een siliconenballon via de mond in de maag. Deze ballon wordt gevuld met 600 cc zoutoplossing. De ballon vult de maag gedeeltelijk waardoor u een vol gevoel krijgt. U zal niet alleen minder honger hebben maar ook sneller verzadigd zijn na kleine maaltijden.  

Voor wie? 

Een maagballon vertraagt de passage van vast voedsel. Snoep en calorierijke dranken passeren even vlot. Daarom wordt een maagballon enkel bij “pure” volume-eters geplaatst. Snoepers komen niet in aanmerking. 

U bent een ideale kandidaat als uw BMI > 31 en < 40 is. 

Bijwerkingen 

Gedurende de eerste dagen dient uw maag te wennen aan de aanwezigheid van de ballon. U kan last krijgen van misselijkheid, hikken, een opgeblazen gevoel, diarree en buikkrampen. Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard en verdwijnen na enkele dagen. 

Let wel… slechts 10% van de patiënten kan het gewichtsverlies langdurig behouden omdat de meerderheid in zijn oude foutieve gewoontes vervalt na verwijdering van de ballon. 

Kostprijs 

De maagballon zelf wordt niet terugbetaald door de mutualiteiten. Er is wel een tussenkomst voor de dagopname en gastroscopie.
Totale kostprijs (plaatsing – dagopname – ballon) bedraagt 1200 euro.

Gewone tussenkomst:
1 pk: 1.501
2 pk: 1.215

Verhoogde tussenkomst (WIGW)
1 pk: 1.491
2 pk: 1.205

 

Prijzen voor buitenlandse (Nederlandse) patiënten:

1 pk: 1.919 euro
2 pk: 1.633 euro

verwijderen maagballon voor buitenlandse patiënten:

1 pk: 607,78
2 pk: 562,78